Geschiedenis van Dispel

Dispel is een jongerenorganisatie uit Ooij die sinds jaren 1 keer in de maand activiteiten organiseert voor jongeren uit Ooij in de leeftijd van 9 tot en met 15 jaar.

Vanuit “Downstairs” (ook wel bekend als “de Soos” of “het Keldertje” in dorpshuis de Sprong werden deze activiteiten georganiseerd, en sinds 2009 beschikt Ooij over een eigen jeugdgebouw, van waaruit deze activiteiten nu worden georganiseerd.

De naam Dispel is een samenvoeging van de woorden Disco en Spel. Natuurlijk kent iedereen de bekende discoavonden, maar ook de dropping, de dartavond, de voetbalspelavond en de carnavalsavond, zijn altijd een succes waaraan de Ooijse jeugd graag meedoet. En natuurlijk de avond waarmee in het begin van de zomer het seizoen afsluiten, zal iedereen zich nog herinneren, zoals daar waren de jumpstyle workshop, de basketball demonstratie en wedstrijden en de pannavoetbal- en streetdance avond. Maar we organiseren natuurlijk niet alleen maar disco en spel. We proberen zoveel als mogelijk in te springen op die activiteiten die de hedendaagse jeugd graag bezighoud. Zo zullen we proberen om in ons nieuwe jeugdgebouw, ook met de toepasselijke naam Dispel, de activiteiten steeds verder uit te breiden met de mogelijkheden die dit gebouw biedt voor de jeugd, zoals filmavonden en de activiteiten die zijn afgestemd op de diverse seizoenen, maar natuurlijk zullen de bekende spelavonden ook hier niet ontbreken.

Sinds de zomer van 2008 is ook groep 6 aan de doelgroep toegevoegd, want in eerste instantie was de minimumleeftijd 10 jaar. (groep 7) Maar omdat de animo onder de jeugd per jaar steeds minder werd, hebben we toen besloten om de doelgroep wat naar beneden af te stemmen, zodat we toch tijdens iedere activiteitenavond een leuke groep enthousiaste kinderen hebben.

Het bestuur heeft jarenlang bestaan uit een vaste groep ouders, die door de jaren heen vele vrijdagen hebben opgeofferd om de jongeren van Ooij ten minste 1 keer in de maand bezig te houden. In 2006 hebben zij het stokje overgedragen aan een groep ouders, met kinderen in de leeftijd van de doelgroep van de Dispel. Dit waren Rene Vink, Arthur Reuvers, Christ van Breugel, Theo Nissen en Edo den Brok. Zoals in elk bestuur zijn er sinds die tijd ook weer wat veranderingen geweest. Een overzicht van de huidige bestuursleden vind je terug op de contact-pagina.

Dit is in vogelvlucht het reilen en zeilen van Dispel. Belangrijkste uitgangspunt blijft altijd dat we activiteiten organiseren voor de jongeren van Ooij, waar ze zich kunnen vermaken en plezier beleven. Want ook hier geldt, zonder jeugd geen toekomst!